o naju

»Kakšna škoda, da se vina ne da božati.«
(Kurt Tucholsky)

Rodovitnost zemlje, barva zrelih grozdov ob trgatvi in kozarec vina ob ognjišču; ta romantičen pogled na predelavo vina, ni bil vzrok, ki naju je pripeljal od umetnosti k vinu.
V resnici sploh ne gre za menjavo od enega k drugemu, temveč za nekakšno razširitev, nadaljevanje…V srcu, v duši ostajava umetnika. Tu so najine slike, skulpture, oblikovani predmeti v in okoli hiše.
Oba sva študirala slikarstvo na Accademia di Belle Arti v Benetkah in se po študiju zaljubila v ta kraj pri Barbani v Brdih. Nemka iz regije Baden – Württemberg in Slovenec iz okolice Kobarida, obrobja Julijskih alp. Že od začetka sva »projekt Brda« vzela kot nadaljevanje nečesa skupnega.
Kreativen proces pihaja iz nas samih. Je proces, ki zahteva visoko koncentracijo, osredotočenje na nas same, na naše občutenje, na vse kar se dogaja okoli nas. Izzove samoto.
Delo v vinogradu zahteva enako koncentracijo z razliko, da narava obstaja. Narave ne ustvarjamo. Ona želi biti odkrita, opogumljena, občudovana in to je trdo delo, dolg proces. Tako je kozarec vina v roki, kot umetniško delo, narejeno v dolgem procesu od idejne zasnove, pa do razstave v umetniški galeriji.
V predelavi vina je manj kreativne melanholije, potrebno je biti bolj pragmatičen. Kozarec vina v roki…. je proces zorenja, grozd je sadež, ki vzbuja veselje, zemlja je element povezanosti, nič ni abstraktnega, vse je konkretno; dež, toplota, toča, zmrzal, obolel hrbet na koncu delavnega dne.
Kozarec vina v roki…. je več kot le poplačilo, je kot nekakšen mali čudež, ki želi biti razodet. Umetniško delo, ki ga je izumil človek za dobrobit njegove duše in telesa.
Sva umetnika, ki delava vino z veliko ljubeznijo, predanostjo in trdovratnostjo.
Pridite k nama na obisk, z veseljem vam bova predstavila najine kreacije, ki sva jih pripravila.

RISBE Miriam Pertegato